top of page

סרקומה

שאלות נפוצות 

  • מה היא סרקומה?

  • האם סרקומה היא מחלה העוברת בתורשה?

  • כיצד מסווגים סרקומה?

  • כיצד מאבחנים סרקומה?

. . .

טיפול בסרקומה

המלצה טיפולית מותאמת לפי סוג הסרקומה ניתנת תוך כדי​ חשיבה מחוץ לקופסא בכל הנוגע לטיפול וריפוי.​ הגישה רב תחומית קושרת בין הכירורג, האורטופד, הרדיולוג, הפתולוג, והמקרינים. לאורך כל התהליך ישנה הקפדה על​ יחס מקצועי ואישי

שאלות נפוצות

כיצד מאבחנים סרקומה?​


לצורך אבחון גוש כסרקומה יש צורך בביופסיה (הוצאת רקמה מהגוש החשוד ובדיקתה תחת המיקרוסקופ). חשוב שתכנון הביופסיה יהיה כזה, שאם מדובר בסרקומה ניתן יהיה לכרות את המסלול שעברה מחט הביופסיה כאשר יוצא הגידול במלואו. לכן כדאי לבצע את הביופסיה במרכז רפואי בו המנתח מודע לאפשרות זו. רצוי שהביופסיה תיבדק על ידי פתולוג עם ניסיון בסרקומה. אין תחליף לפענוח נכון של הפתולוגיה משום שלתשובה הפתולוגית משקל רב בקביעת הטיפול. לאחר שנקבעה האבחנה יש צורך לברר אם מדובר במחלה מקומית בלבד או במחלה שהתפשטה מעבר לגדול הראשוני. בדרך כלל מתבצעת סדרת הדמיות המכוונות לגדול הראשוני ולאתרים בהם יתכנו גרורות כמו ריאות או חלל הבטן. ההחלטה על ההדמיה תלויה בסוג הסרקומה. לרב MRI של הגידול הראשוני ו- CT עם חומר ניגוד של הריאות, הבטן והאגן יספקו מידע זה.

מהו תפקיד הבדיקות הגנטיקה באבחנת סרקומה?


נדירות ורבגוניות הסרקומות הופכת את האבחנה הפתולוגית של הסרקומה לאומנות. עם התקדמות הרפואה השתפרה היכולת לאבחן סרקומות. כיום בחלק מהסרקומות אנו מסוגלים לזהות שינויים גנטיים אופייניים. בזכות השינויים הגנטיים הללו ניתן לאבחן בוודאות מלאה סרקומות אלו מבלי להסתמך על שיטות פתולוגיות קלאסיות בלבד.  

כיצד קובעים את חומרת הסרקומה?


בסרקומה של רקמות רכות חומרת הגידול תלויה בסוג הסרקומה, ממדיה, עומקה ודרגת ההתמיינות (הסיווג לא מתאים ל GIST, גדולי עצם, דסמואיד וסרקומה ע"ש קפושי).

מה היא סרקומה?

סרקומה הינה משפחה של גדולים נדירים (1%> מסך הגדולים במבוגרים) שמקורם ברקמת החיבור התומכת ומחברת בין איברי הגוף. שומן, שריר, כלי דם עצמות ועצבים מרכיבים את רקמת החיבור וסרקומות עלולות להתפתח מהם. סרקומות שונות מהגדולים הכי שכיחים, הנקראים קרצינומות  (carcinoma). קרצינומות מאובחנות בשכיחות גבוהה באיברים כמו ריאה, שד, ערמונית ומעי או במעטפת של איברים אלו. בניגוד לגיל ועישון, שהם גורמי הסיכון העיקריים להתפתחות קרצינומה, סרקומה מאובחנת בכל גיל כולל בינקות ובילדות, וגורמי הסיכון המוכרים להתפתחותה הם טיפול קרינתי בעבר וחשיפה לחומרים כימיים מסוימים.

 

האם סרקומה היא מחלה העוברת בתורשה?

ברוב המכריע של הסרקומות המחלה אינה תורשתית (אינה מועברת מההורים). יחד עם זאת, מוכרות תסמונות גנטיות מורשות נדירות, כמו תסמונת לי-פראומני או נאורופברומטוזיס, המעלות את הסיכוי לפתח סרקומה. המאפיין העיקרי בתסמונת לי-פראומני הוא ריבוי ממאירויות, ויש לחשוד בתסמונת זו אם אובחנה בעבר ממאירות אחרת כמו סרטן שד. חולים עם ריבוי ממאירויות נשלחים לייעוץ גנטי במסגרת הטיפול במחלתם. המומחה לגנטיקה הוא חלק מהצוות הרפואי המטפל ובדיון עימו מוחלט על אופי הבירור והיקפו.   

כיצד מסווגים סרקומה?​

הסרקומה מקבלת את שמה בהתאם לסוג התאים מהם היא מתפתחת. למשל אוסטאוסרקומה מקורה בעצם, ליפוסרקומה מקורה בתאי שומן, אנגיוסרקומה מקורה בכלי דם, וכו'. יחד עם זאת, יש סרקומות שמקור התא לא ידוע כמו משפחת הסרקומות ע"ש יואינג או סרקומה סינוביאלית.

הסרקומות נחלקות לשתי קבוצות גדולות: סרקומה של רקמות רכות וסרקומות של עצמות.

בסך הכול מוכרים כיום יותר מ 50 סוגי סרקומות ברקמות רכות ו- 3 סוגי סרקומות של עצמות. הסרקומות נבדלות זו מזו לא רק במקור התאים ממנו התפתחו, אלא גם בהתנהגותן הקלינית, בגיל הופעתן, בנטייה לשלוח גרורות מרוחקות ובשינויים גנטיים אופייניים.

בישראל מאובחנים כ-200 חולים מבוגרים עם סרקומה מידי שנה. לשם השוואה, בארה"ב מאובחנים בין-11,000-12,000 חולי סרקומה מבוגרים מידי שנה.

bottom of page